Sommertur til Palanga


Published: 25.08.2014
I juni hadde reiste musikantene på sommertur til Palanga.
Sommertur til Palanga

Vestby Skolemusikkorps har i år 60-års jubileum, og dette ble markert ved en skikkelig korpstur til Palanga i Litauen hvor alle musikantene var med. Etter skoleslutt reiste 29 små og store fra Gardermoen med kurs for et kanskje ukjent sted for mange nordmenn, nemlig Palanga. Flyreisen var kort og få timer etter ankom musikantene hotel Gamanta som ble base under oppholdet. Deretter bar det ut for å utforske byen.

Palanga er en badeby og et popuært feriested både for litauere og for russere. En del nordmann har også funnet veien hit, ettersom det nå går direkte flyruter. Og vi møtte et litt anderledes land hvor vi  merket at det ikke er så lenge siden det var adskillig strengere styresett her. Mange steder var det vanskelig å gjøre seg forstått på engelsk, men med litt tegnspråk og kroppsspråk gikk det bra.

Det er en stor hovedgate (gågate) i Palanga, og her bugnet det av tivoli og andre aktiviteter for store og små. Mest populært var det å leie sykkel, og mer eller mindre alle musikanter og foreldre fikk prøvd seg på disse firhjulingene. Veldig morsomt, syntes alle. Den store gågaten ender ut på en lang pir ved Østersjøen. Her befinner det seg også en lang og fantastisk strand, men dessverre blåste det for mye disse dagene vi var her, og det var rødt flagg på stranden. Badingen ble senere gjort i det lille basenget på hotellet – i puljer siden det var litt knapt om plassen.

Dagene fikk fort, og vi må berømme guiden vår som hadde plukket ut mange fine spisesteder til oss. En dag stod i shoppingens tegn, og vi tok bussen til Klaipeda og besøkte et stort kjøpesenter. Her fikk i hvert fall jentene shoppet masse for en relativt billig penge. Foreløpig har ikke Litauen innført Euro, så myntenheten er fremdeles litauiske litas og det gikk nok i vår fordel. Vi kan trygt si at koffertene var en smule tyngre på hjemveien kontra ved avreise fra Gardermoen.

Korpset var så heldig å få holde to konserter under oppholdet. Vi reiste på egenhånd men hadde guide, men det var altså ikke noe korpsfestival å delta på. Og det er ganske strengt her nede, men vi hadde sørget for å innhente den nødvendige tillatelse til å spille konsert på forhånd. Vi hadde en konsert i Palanga hvor vi spilte nede ved piren, og det var mange som stoppet opp for å høre på oss. Veldig morsomt.

 Et annet høydepunkt var da vi tok bussen til en liten fiskelandsby som heter Nida. Dette var et lite og sjarmerende sted, og vi fikk muligheten til å se over til den russiske grensen. På torget i Nida spilte våre musikanter en strålende konsert, og vi hadde til og med ordføreren i Nida som tilhører. Med store TV-kameraer ble vår opptreden filmet og vi fikk tale og pin av ordføreren til slutt, samt en flott bok om området. Stor stemming på bussen tilbake denne dagen.

 Etter seks dager var turen slutt og vi kom tilbake med mye motivasjon og som en gjeng med utrolig godt samhold. Det er et veldig fint miljø i korpset og dirigent Terje Johansen var imponert over det som ble spilt, til tross for at korpset ikke har så mange medlemmer. Men dette er en ivrig gjeng, og etter en kort pause, så starter vi opp igjen til høsten. Nye aspiranter får instrumenter 27. august. I oktober blir det Jubileumsmiddag for musikanter og foreldre, og så blir det en konsert i november. Mye å glede seg til med andre ord.